Παροτρύνσεις

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο μάθημα της Κβαντικής και να σας ευχηθώ να έχετε μια επιτυχημένη διαδρομή.

Α. Η εμπειρία μου των τελευταίων δώδεκα χρόνων (που διδάσκω στο πανεπιστήμιο Κρήτης) δείχνει για επιτυχή παρακολούθηση του μαθήματος, πρέπει να παρακολουθήσετε ανελλιπώς τις διαλέξεις και να λύνετε τις ασκήσεις.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι το μάθημα είναι δύσκολο γιατί (α) Χρησιμοποιεί προχωρημμένα μαθηματικά (β) Η φυσική λογική του είναι πολύ διαφορετική από αυτήν της καθημερινής ζωής που μας βοηθάει στην κλασσική φυσική.

Β. Σε συνέχεια του προηγουμένου, όχι μόνο χρειάζεται ανελλιπής παρακολούθηση, αλλά οι φοιτητές πρέπει να λύνουν τις ασκήσεις που προτείνω για λύση. Ο σκοπός των ασκήσεων είναι να καταλάβετε, όσο είναι ακόμα καιρός, αν καταλαβαίνετε αυτά που παραδίνει ο δάσκαλος ώστε να μπορέσετε να διορθώσετε άμεσα. Η εμπειρία μέχρι τώρα δείχνει ότι ελάχιστοι λύνουν ασκήσεις στο σπίτι κατά την διάρκεια του μαθήματος. Αν δεν καταλάβετε ότι αυτό είναι σημαντικό στο να κατανοήσετε το περιεχόμενο του μαθήματος, και επομένως να περάσετε τις εξετάσεις, φοβάμαι ότι θα έχετε σημαντική ταλαιπωρία στο μέλλον.

Γ. Δεν είναι δυνατόν να καταλάβετε το μάθημα χωρίς να ρωτάτε άμεσα τις απορίες σας. Τα βιβλία που προτείνονται είναι εξαιρετικά αναλυτικά, αλλά θα πρέπει ναρωτάτε αυτά που δεν καταλάβατε.

Για να μπορεί αυτή η διαδικασία να είναι αποτελεσματική και στον σωστό χρόνο, είναι σημαντικό να διαβάζετε μόνοι σας το μάθημα της κάθε διάλεξης.

Δ. Τα μαθηματικά και η φυσική δεν είναι επιστήμες ``Θεωρίας ". Αν διαβάσετε το βιβλίο ή την λύση μιάς άσκησης και νομίζετε ότι την καταλάβατε και άρα την κατέχετε, τις περισσότερες φορές δεν εκτιμάτε καλά. Αν δεν λύσετε ασκήσεις μόνοι σας χωρίς να τις κοιτάτε από πουθενά, δεν είστε σίγουροι αν έχετε καταλάβει.



Η ύλη του μαθήματος δίνεται παρακάτω. Τα κεφάλαια αναφέρονται στο βιβλίο Κβαντομηχανικη ΙI του Σ. Τραχανά, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (2008) που χρησιμοποιώ σαν βάση για την διδασκαλία του μαθήματος. Περιγράφονται αναλυτικά στην διεύθυνσηhttp://www.cup.gr/ViewShopProduct.aspx?ProductId=273160&LangId=1

Από την Κβαντομηχανική ΙI

Θεμελιώδεις Αρχές της Κβαντομηχανικήs: Δυναμικές Μεταβλητές - Θεωρία Μέτρησης - Εξισώσεις Κίνησης, (Κεφάλαιο 1, 2 εβδομάδες)

Μαθηματικά Εργαλεία της Κβαντομηχανικής: - Συναρτησιακοί Χώροι - Tελεστές - Φορμαλισμός Dirac, (Κεφάλαια 2-4, 2 εβδομάδες)

Απλά Δυναμικά Συστήματα: Ελεύθερο Σωματίδιο - Μονοδιάστατα Δυναμικά - Αρμονικός Ταλαντωτής, (Κεφάλαιο 5, 1.5 εβδομάδες)

Στροφορμή -Kεντρικά Δυναμικά: Τελεστές Στροφορμής - Λύσεις των Εξισώσεων Κίνησης, Άτομο του Υδρογόνου. (Κεφαλάιο 6, 2.5 εβδομάδες)

Spin- Ταυτόσημα Σωματίδια: 'Υπαρξη Spin - Περιγραφή Spin - Spin/Στατιστική, (Κεφάλαια 7-8, 2 εβδομάδες)

Εισαγωγή στην Θεωρία Διαταραχών: Είδη Διαταραχών & Γενική Μεθοδολογία - Απλές χρονο-ανεξάρτητες μη-εκφυλισμένες διαταραχές, (Κεφάλαιο 9, 2 εβδομάδες)

Γενικά προβλήματα. ( 1 εβδομάδα)


Το μάθημα έχει ένα δίωρο ασκήσεων εβδομαδιαία, που έχουν βιντεοσκοπηθεί. Η παρακολούθηση δεν είναι υποχρεωτική. Η εμπειρία όμως έχει δείξει ότι η πλειοψηφία των φοιτητών που δεν παρακολουθούν το μάθημα, και δεν λύνουν τις ασκήσεις που δίνονται κάθε εβδομάδα έχουν εξαιρετικά μεγάλη δυσκολία να περάσουν το μάθημα.


Βασικά Συγράμματα Μαθήματος



Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015, 4:08 PM