Συνολοσυνάρτηση πιθανότητας και ιδιότητές της:

Είδαμε το τι σημαίνει να κάνουμε ένα πείραμα και την έννοια του δειγματικού χώρου (τα δυνατά αποτελέσματα ενός πειράματος). Είδαμε διάφορα παραδείγματα. Επίσης μιλήσαμε για την έννοια του ενδεχομένου (υποσυνόλου του δειγματικού χώρου Ω ενός πειράματος). Μιλήσαμε για την έννοια της πιθανότητας ενός αποτελέσματος (συχνότητα εμφάνισής του στις εκβάσεις του πειράματος) και το πώς η έννοια της πιθανότητας επεκτείνεται από τα αποτελέσματα στα ενδεχόμενα $$E \subseteq \Omega$$ μέσω του τύπου $$P[E]= \sum_{w\in E} p(w)$$. Υπολογίσαμε την πιθανότητα ενδεχομένου για διάφορα παραδείγματα. 

Πειράματα, αποτελέσματα, ενδεχόμενα, συνάρτηση πιθανότητας:
Είδαμε σήμερα ξανά διάφορα παραδείγματα υπολογισμού της συνολοσυνάρτησης πιθανότητας Ρ[Ε], όπου $$E \subset \Omega$$ είναι ένα ενδεχόμενο (υποσύνολο του δειγματικού χώρου Ω. Είδαμε επίσης και αποδείξαμε τις διάφορες ιδιότητες που έχει η συνολο- συνάρτηση Ρ[.]

Τέλος είδαμε δύο παραδείγματα χρήσης της θεωρίας Πιθανοτήτων σε δύο πιο ̈πραγματικά’ προβλήματα:

1. Καρκίνος και το διαγνωστικό τεστ ( video εδώ http://www.youtube.com/ watch?v=wmwdMxoDesQ&feature=youtu.be , στο 3:58). Εδώ περιγράφεται το παράδειγμα με τη γλώσσα της δεσμευμένης πιθανότητας που θα δούμε την ερχόμενη εβδομάδα.

2. Δημοσκόπηση για την συζυγική/συντροφική απιστία.
( http://kolount.wordpress.com/2008/08/23/ ερευνα-έχετε-απατήσει-τηο- σύντροφό-σ/) 

Τελευταία τροποποίηση: Κυριακή, 20 Ιουλίου 2014, 7:01 PM