Η ηλιακή ακτινοβολία εκτός του ότι αποτελεί μια αστείρευτη ενεργειακή πηγή για την βιόσφαιρα, αποτελεί και τον μεταφορέα σειράς πληροφοριών που συνίσταται από την ποσότητα, την ποιότητα, την ασυμμετρία και τον φωτοπεριοδισμό της ηλιακής ακτινοβολίας. Αυτή η φωτονιακή πληροφορία καθορίζει πλειάδα μοριακών, βιοχημικών, φυσιολογικών και μορφογενετικών αποκρίσεων σε όλους τους οργανισμούς, αλλά ιδιαίτερα στα φυτά. Στην κατανόηση αυτών των μηχανισμών αποσκοπεί το μάθημα της ΦΩΤΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ.

Η ύλη του μαθήματος στοχεύει να παρουσιάσει στους φοιτητές  με τον καλύτερο τρόπο τη μοριακή δομή, και λειτουργία των φωτοϋποδοχέων, τον τρόπο αποκωδικοποίησης της φωτονιακής πληροφορίας, τις αλυσίδες μεταφοράς του φωτονιακού σήματος και τις κατηγορίες φωτοελεγχόμενων αποκρίσεων.

Η ύλη του μαθήματος, ταυτόχρονα με τα παραπάνω αποσκοπεί στην κατανόηση της φωτονιακής «γλώσσας» των φυτών και στη χρήση της για φιλικές προς το περιβάλλον  βιοτεχνολογικές εφαρμογές.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος της Φωτοβιολογίας ο φοιτητής / τρια θα:

·Έχει κατανοήσει βασικές έννοιες της Φωτοβιολογίας.

·Έχει γνώση των μοντέρνων τεχνικών και μεθόδων για την κατανόηση των φωτονιακά ελεγχόμενων αποκρίσεων.

·Έχει αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες για φιλικές προς το περιβάλλον βιοτεχνολογικές εφαρμογές που στηρίζονται στη Φωτοβιολογία.

·Είναι σε θέση να αναζητήσει, να εκτιμήσει και να συνθέσει δεδομένα από τη διεθνή βιβλιογραφία στα πλαίσια μίας επιστημονικής μελέτης.

Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015, 12:09 AM